Slik skaper du magisk stemning på uteplassen

Med riktig utendørsbelysning kan du skape en nydelig, magisk stemning i hagen eller på terrassen din. La deg inspirere av mulighetene med utebelysning!

nydelig hage med belysning og sti

Løft hele uteplassen med riktig lys

Riktig utebelysning kan løfte hele hagen, terrassen eller balkongen din betraktelig. Det er mange fordeler med en vel opplyst eiendom. Ikke bare gjør det boligen din mer attraktiv ved salg, men det blir også mye koseligere å benytte seg av uteplassen. 

Ved å belyse uteområdet ditt kan du forlenge tiden du tilbringer utendørs, ved å skape en innbydende atmosfære for sosiale- eller avslappende kvelder ute. 

Med utebelysning kan du fremheve ulike soner og skape et magisk utendørsområde. Her er noen nyttige tips og triks for å hjelpe deg med å velge og plassere utelys.

Først må du kartlegge behovet ditt

Hvor er det mest naturlig å plassere lamper? Hvilke områder ønsker du å lyse opp eller fremheve? Har du noen områder som er ekstra mørke, eller kanskje ekstra fine? Det er lurt å kartlegge hva behovet ditt for lys er, og om det krever store eller små tiltak.

Samle gjerne inspirasjon fra Pinterest, Instagram, Tik Tok eller Google og let deg frem til det uttrykket du ønsker. Da er det lettere å unngå å gå på en økonomisk eller kreativ smell underveis, og du vet om det er mye eller lite du vil ha gjort for å oppnå ønsket resultat.

solcellelykter i hagen
solcellelys i blomsterbed
utebelysning i hagen

Solcellelamper er både energieffektive og enkle å plassere der du ønsker! Perfekt til blomsterbed og for å skape god atmosfære på terrassen.

Hvordan velge utebelysning til hagen?

Hagen er som et ekstra rom på sommerhalvåret, der du kan tilbringe mye tid, fra morgen til kveld. God belysning er derfor både praktisk og pent, og kan forvandle hagen din til et magisk oppholdsrom.

Derfor anbefaler vi at du tenker på helheten, og velger produkter som spiller på lag. Alt trenger ikke å være samme stil, farge eller materiale, men det bør harmonere. 

LED-lys, spotlights eller solcellelamper?

Det finnes mye forskjellige typer lys, men de mest vanlige til hagen er LED-lys, spotlights eller solcelledrevne lamper. 

LED-lys er energieffektive, tåler temperaturskifter og har lang holdbarhet, og er dermed veldig godt egnet til utendørs bruk. Det finnes mange varianter av oppladbare og bærbare LED-lamper som du kan plassere akkurat hvor du vil. Det er både trendy og moderne. 

Om du ønsker en mer permanent belysning kan det lønne seg å få profesjonell hjelp av en elektriker til å installere hagebelysningen. Det er ikke en lur idé å gjøre dette selv, da strøm og vann sjeldent er en god kombinasjon.

Det samme gjelder for spotlights, som også krever installasjon fra en elektriker. Spotlights er ypperlige til å fremheve bestemte områder, elementer eller kroker i hagen. Spotlights avgir et sterkere og mer bestemt lys og egner seg veldig godt til å lyse opp husveggen, garasjen, trær og busker.

Solcellelamper er både flotte og dekorative, energisparende og enkle å flytte på. De skaper en koselig og lun atmosfære i hagen, på balkongen eller terrassen, og du kan plassere dem hvor du vil. Solcellebelysning er perfekte til å blant annet lyse opp oppkjørselen, blomsterbed, stier og gangveier.

Solcellelamper er veldig godt egnet for steder uten tilgang til strøm. De lader opp i løpet av dagen og gir et svakt og stemningsfullt lys om kvelden.

vakker hage med sti og utelys
vakker hage med sti og utebelysning
utendørsbelysning på trapp og vegg

Opplysing av stier og passasjer er både vakkert og praktisk, og mye lettere for deg og gjestene dine å se veien inn til huset etter en kveld ute i hagen.

Lys opp stier og passasjer i hagen

Plasser lys langs gangstier, passasjer og oppkjørsler - det bidrar både til sikkerhet og til en lun og innbydende atmosfære. Velg lamper som avgir et mykt og varmt lys for å skape en innbydende følelse.

Utelamper langs en sti lyser opp slik at du ser hvor du går. Derfor er det anbefalt at lyset er lavt, slik at bakken der du går blir opplyst. Vi anbefaler utelys som stolper eller pullerter.

Er det noe fint du vil fremheve? Sett lys på det!

Enten det er det flotte lønnetreet, fasaden, en gangsti eller et blomsterbed, vil det bli enda flottere med lys. Det blir mye enklere å få det resultatet du ønsker, hvis du gjør gode forberedelser. 

Ønsker du nedfelte spotter, spotter i hagen eller andre spennende løsninger, anbefales det å snakke med en elektriker i forkant. Her kan du få god rådgivning og tips til hvordan du best kan tilrettelegge arbeidet slik at du får det resultatet du har drømt om!

belysning på uteplassen
vakker hage med runde utelys
Basseng på en veranda med varmt lysende lyskuler i enden

Pynt med lyslykter, lyslenker eller lyskuler der du ønsker å skape litt ekstra koselig stemning på uteplassen. Lyskuler skaper et magisk uttrykk på uteplassen eller ved bassengkanten. Bilde: SG Armaturen

Basseng på en veranda med varmt lysende lyskuler i enden

Stemningsfull belysning på balkongen og terrassen

Om du har en balkong eller terrasse har du også mange flotte belysningsmuligheter. Forleng tiden du bruker ute ved å pynte med lune bordlamper, lyskuler, lykter eller lyslenker.

Lyslenker skaper en romantisk og behagelig stemning på uteplassen, og kan henges opp langs rekkverk, på pergolaen eller i busker og trær. Da får du enkelt et sjarmerende og innbydende uttrykk. 

Solcellebelysning og oppladbare bordlamper er perfekte for balkonger og terrasser, og kan enkelt flyttes rundt om kring. 

Det finnes mange flotte oppladbare lamper, også fra kjente designere. Bare husk å lade LED-lampene slik at du alltid har koselig stemningsbelysning ute. Ta dem gjerne med deg inn sammen med balkongputene på kvelden. 

Effektbelysning gjør høst- og vinterkveldene lysere

Med riktig lys får du god utsikt fra stua hele året. Når det nærmer seg høst blir kveldene mørkere, da kan riktig belysning skape en magisk stemning i hagen og på terrassen. 

Vi kan levere ulike typer spotter til innfelling i terrassegulv, på vegg og i tak. I interiørmagasiner og blogger har du sikkert sett noen lekre lyskuler? Vår lysleverandør SG Armaturen har flotte lyskuler i forskjellige størrelser, som er blitt svært populært i både hager og på terrasser. De tåler å stå ute hele året, og du får dem hos din Elkonor-elektriker.

Les også: Visste du at belysning kan følge døgnrytmen 

Skal du i gang med oppussing av uteområdet?

Skal du pusse opp eller gjøre større endringer i hagen, bygge ny platting eller terrasse? Ta kontakt med din lokale elektriker fra Elkonor, så hjelper vi deg med planlegging av det elektriske. Her vil du få gode tips og råd om hvilke muligheter som finnes, og hva som passer hjemme hos deg. 

utebelysning moderne enebolig

Med riktig utebelysning blir eiendommen enda mer gjennomført, og du kan fremheve de fineste trekkene ved boligen!

Trenger du hjelp med utebelysningen?

Ta kontakt med en av våre dyktige elektrikere, så hjelper vi deg å finne riktig belysning for deg!